Externe

Biroul Oval, transformat de Trump într-un spațiu al spectacolului agresiv și umilinței publice

Trump a reușit să inducă panica în rândul liderilor mondiali, în condițiile în care invitația în Biroul Oval se poate transforma într-un show mediatic de prost gust, iar partenerii de dialog sunt umiliți public.

Președintele american Donald Trump prezintă articole de știri legate de violența din Africa de Sud în timpul unei întâlniri cu președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, în Biroul Oval al Casei Albe din Washington, DC, SUA, 21 mai 2025.|Foto: JIM LO SCALZO /EPA - AGERPRES Președintele american Donald Trump prezintă articole de știri legate de violența din Africa de Sud în timpul unei întâlniri cu președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, în Biroul Oval al Casei Albe din Washington, DC, SUA, 21 mai 2025.|Foto: JIM LO SCALZO /EPA - AGERPRES

 

 


Biroul Oval, considerat un spațiu menit să onoreze demnitarii străini, devine un loc predilect pentru spectacolele orchestrate de Trump prin care își pune în dificultate și umilește partenerii de dialog. Ultimul incident de acest fel, cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa în rolul principal, după alte capcane pregătite pentru președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și premierul canadian Mark Carney, demonstrează apetența lui Trump pentru confruntări în care diplomația nu-și mai are locul. 

Trump Show: Fake News la Casa Albă

Într-o scenă evident orchestrată de Casa Albă, și care a amintit de vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski din februarie, Trump l-a confruntat pe omologul său sud-african Cyril Ramaphosa cu afirmații false de genocid împotriva fermierilor albi sud-africani, între care acuzații de ucideri în masă și confiscări de pământuri.


CITEȘTE ȘI: 
Summit eșuat la Casa Albă. Discuții aprinse Trump-Zelenski.

Donald Trump a prezentat, miercuri, în mod fals, o captură video realizată în Republica Democrată Congo drept „dovadă” a unor presupuse masacre împotriva albilor din Africa de Sud, scrie Reuters, potrivit Hotnews.ro

„Aceștia sunt toți fermieri albi care sunt îngropați”, a afirmat Trump, arătând o foaie imprimată cu un articol ilustrat cu imaginea respectivă.


În realitate, imaginea provine dintr-un reportaj Reuters filmat în orașul Goma, Congo, și arată lucrători umanitari care ridică saci mortuari după un atac sângeros al rebelilor M23 sprijiniți de Rwanda. 

Casa Albă nu a oferit niciun comentariu în urma „ambuscadei geopolitice” din Biroul Oval și a imaginilor false prezentate de Trump. 


Andrea Widburg, redactor-șef adjunct al publicației și autoarea articolului, a recunoscut pentru Reuters că Trump „a identificat greșit imaginea”.

Inițial, întâlnirea din Biroul Oval fusese prezentată ca o șansă de a reseta relațiile tensionate dintre SUA și Africa de Sud, în special după impunerea de tarife vamale de către administrația Trump.


„Un spectacol rușinos”

Trump a stins luminile din Biroul Oval și l-a transformat în ținta ultimei sale ambuscade geopolitice pe președintele sud-african, care încerca să infirme ceea ce prezentase gazda sa, dar fără să-l provoace sau să-l critice în mod direct pe Trump, care are o reputație că este foarte sensibil la un asemenea tratament.

CITEȘTE ȘI: 
Diplomați europeni, ȘOCAȚI de discursul vicepreședintelui american la München: „Totul e nebunesc"

A fost încă o demonstrație a aparentei disponibilități a lui Trump de a folosi Biroul Oval, care din punct de vedere istoric este considerat un spațiu menit să onoreze demnitarii străini, pentru a-i pune în dificultate pe vizitatorii din națiuni mai puțin puternice sau pentru a-i trage la răspundere în chestiuni față de care a făcut o fixație, notează Reuters, potrivit Agerpres.ro

Patrick Gaspard, fost ambasador al SUA în Africa de Sud în timpul președintelui democrat Barack Obama, a declarat că Trump a transformat întâlnirea cu Ramaphosa într-un „spectacol rușinos” și „l-a atacat pe acesta cu niște filme false și o retorică violentă”.

Utilizarea fără precedent de către Trump a cadrului prezidențial pentru astfel de demonstrații i-ar putea face pe liderii străini să se gândească de două ori înainte de a accepta invitațiile sale și să riște umilința publică, o reticență care ar putea îngreuna consolidarea legăturilor cu prietenii și partenerii care sunt, de asemenea, curtați de China, cel mai mare rival al SUA, arată sursa citată. 

Miza lui Trump: Distrugerea sistemelor politice și comerciale globale

Marca lui Trump se bazează pe a fi un outsider şi un perturbator. El s-a întors în funcţie hotărât să dărâme sistemele politice şi comerciale globale care au sporit puterea SUA, dar despre care spune că îi jefuiesc pe americani, notează CNN, potrivit Digi24.

CITEȘTE ȘI: 
Șocați de cearta cu Trump, ucrainenii au făcut front comun în jurul lui Zelenski

Bullying-ul orchestrat de Trump pare să reprezinte o metaforă pentru politica externă a SUA, care a devenit haotică, politizată şi inundată de teorii conspiraţioniste. Cu cât o ţară este mai vulnerabilă, cu atât este mai ostilă primirea de care are parte, iar exemplul Ucrainei este unul ilustrativ. În februarie 2025, discuția dintre Volodimi Zelenski și Donald Trump, la care a participat activ și vicepreședintele JD Vance, a degenerat într-o ceartă intens mediatizată și lipsa unui acord privind asistența militară americană pentru Ucraina. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Avertismentul fostului premier rus: „Putin vrea totul. Moldova cade în trei zile și ar fi la granițele voastre”

abonare newsletter
OSZAR »